Yudum Yerli Üretimin Arkasında, Çiftçilerimizin Yanında

Yudum Yerli Üretimin Arkasında, Çiftçilerimizin Yanında

Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme Projesi

2020 yılında Yudum markamız ile, Tohum Derneği iş birliği ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik desteği ile Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme Projesi’ni başlattık. Bu projemiz, Türkiye’de yüksek verimli yerli tohum geliştirilmesi ve çeşitliliğin artırılmasında dönüm noktası olacak. Proje ile Türkiye’de yerli ayçiçeği tohumunun geliştirilmesini, verim ve kalite bakımından dünya pazarında söz sahibi olunmasını sağlayacak yüksek kaliteli yerli çeşitler elde edilmesini hedefliyoruz.  

Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme Projesi kapsamında ilk olarak Trakya bölgesinde Tekirdağ Muratlı, Edirne Keşan ve İstanbul Silivri ilçelerinde belirlenen üç farklı deneme tarlasında ekilen 10 çeşit yerli tohumdan elde edilen ürünler, 2021’de hasat edildi. Projemizin ikinci yılında Trakya bölgesinde ekimi yapılan 10 çeşit ayçiçek tohumunun mahsulleri, verimlilik ve yağ oranı gibi performans parametreleri açısından değerlendirildi. Bu 10 tohumdan bölgede kabul görmüş ortalamaların üzerinde performansı olan 5 çeşit ile geliştirilen yeni 5 çeşit Konya’daki deneme çalışmasına dahil edildi. Konya’da Yağlıbayat, Yenikent, Göçü, Ovakavağı, Yarma ve Karakaya köylerinde toplam 10 çeşit yerli ayçiçek tohumu ekimi yapıldı.

Proje kapsamında Trakya ve Konya’dan çiftçilerin katılımıyla bir çiftçi ağı kuruldu. Çiftçi ağında yer alan çiftçilere tohum ve eğitim desteği verilirken kadınlara, gençlere ve ihtiyaç sahiplerine öncelik sağlandı. Çiftçiler, proje süresince yüz yüze eğitim ve teknik uygulama desteğinden yararlandı.

Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme Projesi, sosyolojik boyutu ile de öne çıkıyor. Proje kapsamında kadın çiftçilerin desteklenmesi, tarımda kadınların görünmeyen emeklerinin görünür kılınması açısından önemli bir adım olarak görülüyor. Çiftçilikten, kırsal yaşamdan ve tarımdan uzaklaşan gençlerin de proje kapsamında desteklenmesi tarımın gençlerin gözünde cazip hale getirilmesi açısından çok değerli bulunuyor. Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme Projesi ile kadınları ve gençleri desteklemekten gurur ve mutluluk duyuyoruz.

Proje önümüzdeki senelerde de Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde devam ettirelecek.

Delice Tipi Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Yudum Egemden markamız ve Tohum Derneği iş birliği ile İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlükleri’nin katkısıyla halihazırda atıl ve verimsiz durumda olan Delice Tipi Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi’ni 2022 yılında başlattık. İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün teknik destek sağladığı projede delice olarak adlandırılan yabani zeytin ağaçları, ekonomiye ve çiftçilerin kullanımına kazandırılacak.

Doğada kendiliğinden yetişen zeytin ağacına, yabani zeytin veya delice (oleaster) deniliyor. Delice, aşılanıp ıslah edilerek kültür bitkisine dönüştürülüp verimli hale getiriliyor. 2022 yılında Manisa’da başlattığımız Delice Tipi Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi’nde ilk olarak 1500 adet delice ağacı aşılandı. Proje kapsamında 2023’te Aydın ve 2024’te Balıkesir illerinde 1500’er adet olmak üzere toplam 4500 adet delice tipi zeytin ağacı aşılanacak. Aşılanan ağaçlar, projeden faydalanacak köylerde kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri aracılığıyla çiftçilere zimmetlenecek. Böylece ekonomiye kazandırılacak olan zeytin ağaçları sayesinde çiftçiler desteklenecek.  

Ayrıca köylerde kurulan “Çiftçi Ağı” sayesinde, çiftçiler tüm süreç hakkında bilgilendiriliyor, eğitim faaliyetleri ve önemli tarımsal bilgiler bu ağ üzerinden duyuruluyor.

Palladium Tower, Barbaros Mah. Kardelen Sok. No: 2 Kat: 36 D: 123
İstanbul TR, 34746 Ataşehir/İstanbul
T: +(90) 216 578 68 00
F: +(90) 216 573 66 34
0850 622 39 36
savolainfo@savola.com
Harita için tıklayınız
YUKARI